Pasztet prowanalski

facecitezgotuja.pl

25 dag soczewicy,fasoli lub grochu

3 duże ziemniaki

10 orzechów włoskich

1/2 niewielkiej główki białej kapusty (25 dag)

10 dag ryżu (1 torebka)

3 średnie selery

2 spore cebule

4 jajka

5 dag masła lub margaryny

1 kostka rosołowa o smaku grzybowym

sól

tarta bułka

ewentualnie dowolne przyprawy

Soczewicę moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie. Następnie odlać wodę. ziarna zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy utrzeć lub drobniutko posiekać. Soczewicę przetrzeć, dodać do niej orzechy. Selery i ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Kapustę ugotować i odcisnąć. Ryż ugotować w grzybowym rosole z kostki. Cebule jak najdrobniej posiekać i udusić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przetartą soczewicę z orzechami przepuścić przez maszynkę razem z ziemniakami, selerami, kapustą i ryżem. Dodać cebulę i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy soczewicowej i doprawić do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką, włożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny. Bardzo smakuje z pikantnym sosem, najlepiej grzybowym lub pomidorowym. Z tej samej masy można także formować niewielkie kotlety lub krokiety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.