
Jak zrobić Tiramisu ?- szybki łatwy przepis
Tiramisu – deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Składniki na 8 porcji
500g serka mascarpone,
5 jajek
500g śmietany
6 płaskich łyżeczek cukru
biszkopty
kawa
rum
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, aż do uzyskania jednolitego kremu. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Z białek ubić pianę, dodać do kremu z serka maskarpone i dokładnie wymieszać. Zaparzyć kawę. Gdy ostygnie, namoczyć w niej biszkopty, ułożyć je na blasze i skropić rumem. Na biszkopty wylać krem, przykryć je drugą warstwą nasączonych biszkoptów lub posypać kakao i cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego!
