Chleb żytni

chleb żytni_facecitezgotuja.pl

1 kg mąki żytniej

40 dag ziemniaków

1 dag drożdży

sól

źródlana lub mineralna woda

tłuszcz do posmarowania blachy

Poprzedniego dnia 35 dag mąki zalać trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody (najlepiej źródlanej albo mineralnej) postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania (zimą możemy wykorzystać do tego poczciwy kaloryfer). Rano ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto około 10 minut (najlepiej mikserem), a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3-4 godzin. Przełożyć na natłuszczoną blachę i zostawić jeszcze na pół godziny. Włożyć do nagrzanego piekarnika (około 200 C) i piec około godziny. Do chleba można dodać kminek (mielony lub w ziarenkach), jeśli oczywiście lubimy jego smak. W dawnych czasach blachę chlebową wykładano liścmi kapusty i … tataraku, który ma podobno zapewniać zdrowie i doskonałą kondycję na długie lata.