Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Syrop z czarnego bzu przygotujemy jedynie z owoców tej rośliny, wody i cukru. Zobacz jak przygotować ten zdrowy napój.
Syrop z czarnego bzu działa leczniczo na nasz organizm. Możemy wykorzystywać go do leczenia wielu naszych dolegliwości: działa moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Wzmaga również naszą odporność.
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Owoce pozbawiamy baldachimów, przebieramy i delikatnie płuczemy.
Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia około 15 min.
Kiedy owoce zaczynają pękać odcedzamy powstały sok, owoce przecieramy przez sito.
Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie.
Do dużego garnka wlewamy letnią wodę, na dno wkładamy materiałową ściereczkę,
Wkładamy słoiki,
przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut,
Po tym czasie słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem na blacie i studzimy.

Co powinnyśmy wiedzieć o owocach czarnego bzu?

Owoce czarnego bzu zbieramy tylko dojrzałe, gdy mają czarno-fioletowy, głęboki kolor.
Nawet dojrzałych owoców czarnego bzu nie spożywamy na surowo, zawierają trującą sambunigrynę, zawsze poddajemy je obróbce termicznej.
Używamy tylko owoców bez baldachów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *